Google Translate
 • Svenska
 • العربية
 • English
 • Eesti
 • Suomalainen
 • Kurdî
 • فارسی
 • Soomaali
 • Español
 • Deutsch
Ge en gåva

Matlaget

Matlaget vänder sig till dig som lever i en ekonomisk utsatthet. Som medlem i Matlaget får du ta del av matstöd och andra sociala insatser för att minska den ekonomiska stressen, få mer varierad kost och möjlighet att se över din ekonomiska situation.

Matstödet består av funktionellt matsvinn från lokala livsmedelsbutiker. Du hämtar ditt matstöd varje vecka på en fast dag och tid. Innehållet i matstödet anpassas efter dig och utifrån ditt hushåll, så som barn, allergier eller husdjur.

Utöver matstöd erbjuder vi andra aktiviteter för att stötta dig som medlem. Vi anordnar bland annat familjeaktiviteter och utflykter och för att ge dig och din familj möjlighet att göra sådant som annars inte är möjligt i en ansträngd ekonomi.  

Ansök om medlemskap

Du som är i behov av hjälp för att klara av din försörjning och äta dig mätt varje månad kan ansöka om medlemskap till Matlaget. Vid ansökan prövas vilket behov som finns och om du är berättigad till hjälp. Medlemsansökningar prövas och beviljas löpande.

Nästa tillfälle att ansöka om medlemskap är tisdagen den 16 augusti.

Så här gör du:

Besök vår drop in den 16/8 klockan 9.30 på Kungsplan 7 i Eskilstuna. För att göra din ansökan ska du ha med dig:

 • kontoutdrag eller tillgång till mobilt bank-id
 • beslut från ekonomiskt bistånd
 • om du har sambo/make/maka ska båda ni vara med vid ansökan

Så driver vi Matlaget

Matlaget är en delvis gåvofinansierad verksamhet. Varje vecka hjälper vi över 120 hushåll i ekonomisk utsatthet. Flera av dessa är barnfamiljer.

Matstödet som vi erbjuder består av funktionellt matsvinn som sorterats ut på grund av korta datum, skadade ytterförpackningar, skönhetsfel eller liknande. Vi hämtar upp maten varje vecka (med vår helt sponsrade elbil) från 10 lokala livsmedelsbutiker. Maten sorteras sedan i vårt matlager under principen snabbt in, snabbt ut. Merparten av den mat som hämtas på förmiddagen delas ut samma eftermiddag. Bara under 2020 hanterade vi närmare 70 ton mat.

Vi samarbetar med: Axfood Snabbgross, City Gross, Hemköp Gallerian City, ICA Kvantum Ekängen, ICA Maxi, Lidl, Willys Folkesta, Willys City och Willys Smeden. Tack för ert engagemang!

Vi vill också uppmärksamma Landrins Bil, RG Bostad, Elon Eskilstuna & Ballingslöv kök, Klara fastigheter och Kurt-Görans Elektriska som sponsrar vår elbil som vi använder för att hämta upp all mat – tack för att ni är med och stöttar oss!

Därför behövs Matlaget

Vägen till utsatthet är inte alltid lång. En sjukskrivning, en uppsägning eller annan händelse är ibland allt som krävs för att en serie händelser ska sättas i rullning och göra situationen allvarlig.

Sedan 2019 har antalet medlemmar mer än fördubblats. Pandemin slår hårt mot familjer och hushåll som redan lever på marginalen. Flera av våra medlemmar vittnar om långa väntetider på beslut från A-kassa och andra instanser – då är Matlaget avgörande för att klara ekonomin under en tillfällig period.  

Matlaget ska vara ett stöd för att ge våra medlemmar möjlighet till återhämtning och kraft att ta de första stegen till en stabil tillvaro.

Våra huvudpartners
Skickar